FÔR/FÔRING

Trender i salget av grasfrø

Klimaendringer med lengre vekstsesong, men også mer ustabile værforhold, byr på både muligheter og utfordringer i grasdyrkinga. Dette sammen med ønsker om å optimalisere grasdyrkinga ut fra behovene i fjøset og slåttestrategi påvirker valget av grasfrø. Vi har tatt en prat med tre aktører om hvilke trender de opplever i dette markedet.

Rasmus Lang-Ree

Selv om frøblandinger med timotei fortsatt dominerer salget, er det blandinger med blant annet raigras, hundegras og strandsvingel som er i vekst.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Strandsvingel og hundegras øker

Bjørn Molteberg, produktsjef for frø/fôrvekster i Strand Unikorn, merker økt etterspørsel etter bredspektrede frøblandinger for å få ei mer robust eng.

Foto: Privat

Bjørn Molteberg, som er produktsjef for frø/fôrvekster i Strand Unikorn, sier de merker en vekst i salget særlig av strandsvingel og hundegras. Selv om denne veksten går på bekostning av timotei er det fortsatt den arten som utgjør mest i volum. Han forteller at de har merket en økende interesse for strandsvingel helt fra 2012, men at det tok av etter tørkeåret 2018.

Avlingskampen påvirket salget

Under intensive høstesystemer er det også økt etterspørsel etter hundegras. Hvis det ikke hadde vært for dårlige frøavlinger i fjor hadde Strand Unikorn solgt mer hundegras før årets sesong. Bjørn tror også det har spilt inn at noen av deltakerne i avlingskampen brukte hundegras i frøblandingene sine med veldig gode resultater.

To parallelle trender

Eng med timotei, strandsvingel, raigras, rød- og hvitkløver fotografert i oktober 2023.

Foto: Bjørn Molteberg

Samtidig som mange melkeprodusenter er framme i skoa og går over til mer intensiv grasdyrking med tre eller fire slåtter, merker Bjørn en parallell trend i markedet med ekstensivering. De som går i mer ekstensiv retning og ønsker ei mer langvarig eng etterspør gjerne blandinger som inneholder engrapp eller bladfaks. Både fra de som driver økologisk og regenerativt er det ønsker om ei mer robust eng som tåler varierende værforhold og kan ligge lenge. Da er det aktuelt med bredspektrede frøblandinger. Med mange arter og sorter i blandingen vil de utfylle hverandre og være en gardering mot varierende vekstforhold. Dette legges det mindre vekt på i et intensivt opplegg der enga kanskje bare ligger i to år.

Raigras til reparasjonssåing

Bjørn forteller videre at en trend med reparasjonssåing som tidligere har vært mest utbredt i Rogaland nå sprer seg til blant annet Østlandet og Trøndelag. Da er det raigras som brukes. I fjor var det bløte forhold og vinterskader på enga en del steder, og da er det aktuelt med reparasjonssåing med raigras.

Spesialblandinger

Strand Unikorn registrerer også at flere kunder ønsker egne blandinger. Bjørn synes det er spennende og sier han bruker det litt til produktutvikling. For at det ikke skal bli for urasjonelt prøver han å få til at en gruppe bønder går sammen om å prøve det ut slik at de kan lage til et større volum.

For neste års sesong sier Bjørn det ser lyst ut med tanke på beholdningen av alle aktuelle frøarter. Han tror det kanskje kan komme en ny Strand-blanding med strandsvingel, hundegras og timotei som har vært prøvd ut av kjøttprodusenter i Gausdal og på Toten.

Mer raigras i intensiv drift

Jon Atle Repstad, produktsjef såvarer i Felleskjøpet, mener det er viktig med reparasjonssåing for å holde opp avlingsnivå og kvalitet over flere år.

Foto: Privat

Selv om det fortsatt er de tradisjonelle blandingene med timotei, engsvingel og rødkløver som det blir solgt desidert mest av merker også Felleskjøpet at det er flere som ønsker å prøve noe annet. Produktsjef såvarer i Felleskjøpet, Jon Atle Repstad, merker økende etterspørsel etter blandinger med litt bredere sammensetning.

Ønsker om mer langvarig eng

De som etterspør flere grasarter i blandingen ønsker ei litt mer langvarig eng de kan høste gode avlinger av over flere år. De ønsker ei eng som bedre kan tåle både tørke og nedbør. Jon Atle sier det er flere som ønsker å styre kvaliteten på grasavlinga etter behovene på fjøset, og for eksempel dyrke eget sinkufôr. Strandsvingel har kommet inn som en ny art med økt salg. Jon Atle synes det er vanskelig å si hvor lenge den veksten vil fortsette. Noe av bakgrunnen for det er litt varierende overvintringsevne for strandsvingel.

Flerårig raigras som øker

I intensiv drift merker Felleskjøpet en klar økning i salget av raigras, både som eneste frø og i blandinger. Det er flerårig raigras som øker, mens italiensk raigras går ned. Jon Atle forteller at det er en trend som startet i Rogaland og Agder med årlig vedlikeholdseller reparasjonssåing som er i ferd med å spre seg. Noen ønsker raigras for å øke avlingene, mens andre bruker det for å få ei mer varig eng. Jon Atle trekker fram at det er en fordel å ha frø tilgjengelig i enga hvis det blir glipper og at unge planter overvintrer bedre enn eldre. Derfor er det aktuelt med årlig resåing helt fra enga er ung.

Hundegras som fangvekst

Hundegras er også en grasart i vekst. Med det tidligere har vært et fôrgras forteller Jon Atle at det nå i økende grad brukes som fangvekst sammen med korn. Hundegraset sådd om våren konkurrerer mindre med kornet enn raigras og vokser godt utover høsten etter at kornet er tresket.

Langvarig eng i intensiv drift

Felleskjøpet registrerer intensivering med vekt på god kvalitet, mens det er ekstensivering i fôrdyrkinga i den andre enden. Men også hos dem som intensiverer er det ønsker om ei eng som kan høstes over flere år. Noen FK-kunder etterspør egne frøblandinger, og noen av disse spesialblandingene ender opp som standardblandinger etter hvert.

Positivt med mer vekt på kvalitet

Jon Atle melder at beholdningen av frøblandinger ser bra ut for neste år, og han forventer at de trendene en har sett i valg av grasarter bare vil fortsette. Det han synes er mest positivt er at kundene legger mer og mer vekt på kvalitet og ikke bare avlingsvolum.

Tar grep for bedre overvintring

Til tross for litt varierende tilbakemeldinger er Erlend Røhnebæk, daglig leder i Gjølstad gård AS, overbevist om at strandsvingel har ei framtid i norsk grasdyrking.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Nutrifibre fra Gjølstad gård AS har vært med å skape interesse for strandsvingel som en grasart som kan gi veldig store avlinger. Daglig leder i Gjølstad gård, Erlend Røhnebæk, trekker også fram som fortrinn mye protein, høy fordøyelighet og at den tåler kjøring i enga godt.

Varierende overvintring

Erlend innrømmer at det har vært varierende resultater med Nutrifibre-blandingen som inneholder tre strandsvingelsorter, raigras og hvitkløver. Variasjonen i avling henger sammen med overvintringen. En del steder har det blitt et glissent plantedekket om våren. Erlend sier en skulle tro at resultatene ville bli best sørpå, men i praksis har det vært omvendt. I fjord- og fjellområder i Trøndelag har det faktisk gått bedre enn i Solør og sørover. Erlend tror det skyldes tøffe vintre. Barfrost, tele og kald nordavind på våren etter en mildere periode som har satt i gang veksten går ut over strandsvingelenga.

Tester timotei i stedet for raigras

Med tanke på bedre overvintring testes nå en blanding der raigraset (10 prosent) tas ut av Nutrifibre og erstattes med timotei. Tanken er at timotei som starter veksten tidligere, skal skape et mikroklima som gir bedre forhold for strandsvingelen. Et forsøksfelt er sådd i høst og følges opp i samarbeid med NLR.

Ikke bare i intensive høsteopplegg

Nutrifibre har først og fremst har vært prøvd i intensive høsteopplegg. Erlend driver selv med okser og forteller at han drar ut tiden mellom slåttene til 5–6 uker. Selv om avlingsnivået flater ut etter 4 uker er erfaringen at kvaliteten holder seg bedre enn i eng med andre grasarter.